Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Συνταγή ριζότο με βουβαλίσιο καβουρμά

Ρυζότο με καβουρμά
Μία υπέροχη συνταγή για τους λάτρεις τις Iταλικής κουζίνας!
Όλοι σας έχετε ακουστά και έχετε δει στη τηλεόραση τους διάσημους ΣΕΦ της κουζίνας, με καμάρι να προβάλουν για το ριζότο τους, που αποτελεί μια από τα δημοφιλέστερα μεσογειακά πιάτα και μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Ένας πολύ νόστιμος συνδυασμός είναι με βουβαλίσιο καβουρμά!





Ήρθε ο καιρός να αποδείξετε σε όλους πως μέσα σας κρύβεται ένας μικρός ΣΕΦ αφήνοντας τους καλεσμένους σας άφωνους.

Πρόκειται για ένα φαγητό που θέλει την προσοχή μας στο χρόνο εκτελέσεις, γιαυτό είμαστε εδώ να σας δείξουμε με απλά βήματα πως φτιάχνεται ένα κρεμώδες απολαυστικό ριζότο!
Συστατικά:
- 180-200γρ βουβαλίσιος καβουρμάς κομμένο σε κύβους
- 250γρ ρύζι (αρμπόριο, καρναρόλι, καρολίνα)
- 2 φρέσκους ζωμούς κότας ή 2 κυβάκια κνορ
- 1 lt νερό
- 1 μέτριο κρεμμύδι λευκό ψιλοκομένο (80-100γρ)
- 60ml (1/4 φλυτζ.) ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί (125ml)
- 1-2 φρέσκες ντομάτες  κομμένες σε κυβάκια (300γρ)
- 3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 5-6 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη (περίπου 50-60γρ)
- αλάτι, πιπέρι 
Προετοιμασία:
Βάζουμε το νερό και τους ζωμούς από το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις το κρεμμύδι γίνει ελαφρά διάφανο (σε λιγότερο από 1 λεπτό), ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα για να καβουρδιστεί. Το ρύζι πρέπει να το καβουρδίσουμε ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα "ραγίσματα" στην επιφάνειά του που θα επιτρέψουν στο άμυλο να ελευθερωθεί για να δέσει το ριζότο και να απορροφήσει καλύτερα τα υγρά που θα προσθέσουμε. 
Στην συνέχεια ρίχνουμε των καβουρμά μας και το σβήνουμε με το κρασί και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με μια ίσια κουτάλα, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.
Μόλις απορροφηθεί το κρασί ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό σε δόσεις (μισό φλιτζάνι) και ανακατεύουμε συχνά για να τον απορροφά το ρύζι μας. Δε ρίχνουμε την επόμενη δόση αν δεν απορροφηθεί η προηγούμενη! Το φαγητό αυτό θέλει υπομονή για να γίνει. Επίσης προσέχουμε και δεν αφήνουμε το ρύζι χωρίς να το ανακατέψουμε για ώρα γιατί θα αρχίσει να μας κολλά στον πάτο του σκεύους. Θα δείτε μετά από μερικές δόσεις πως θα αρχίσει με το άμυλο του ρυζιού το φαγητό μας να δένει. 

Μόλις έχει σχεδόν γίνει, δηλαδή έχουμε ρίξει περίπου όλο το ζωμό, ενημερώνουμε πως δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας για το πότε ένα ριζότο είναι έτοιμο, αφού κάποιος το θέλει περισσότερο και κάποιος λιγότερο βρασμένο (όπως με τα ζυμαρικά), συνεπώς δοκιμάζετε σταδιακά το ρύζι μας μέχρι να το βράσετε στο βαθμό που θέλετε. Απλά προσέξτε μη σας παραβράσει και γίνει χυλός, στην συνέχεια ρίχνετε τη ντομάτα και ανακατεύετε.
Το ριζότο μας είναι σχεδόν έτοιμο!!!
Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για να γίνει κρεμώδες, το σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο. Καλή σας όρεξη!
Μερίδες: 4 άτομα
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά

Δείτε επίσης:












ΠΗΓΗ: littlecookingtips.com  (με γαριδες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου